Hoegaarden: Den lækre ufiltrerede hvedeøl fra Belgien

Hoegaarden: Den lækre ufiltrerede hvedeøl fra Belgien

Hvis du er på udkig efter en lækker og forfriskende hvedeøl, er Hoegaarden det perfekte valg. Denne belgiske øl er ufiltreret, hvilket giver den en unik og smagfuld smag, som du ikke vil finde i andre øl. Hoegaarden er også kendt for sin citrusagtige aroma, som kommer fra korianderfrøene, der bruges i bryggeprocessen. Hvis du er på udkig efter en ny og spændende øl at prøve, er Hoegaarden helt sikkert værd at tjekke ud!

Historien om Hoegaarden

Hoegaarden øl starter i Hoegaarden, Belgien. Hoegaarden er en lille landsby i nærheden af Tienen og Leuven, som begge er byer, der er kendt for deres bryggerier. Hoegaarden plejede at være endnu en af disse landsbyer, men det hele ændrede sig, da Pierre Celis åbnede sit eget bryggeri der i 1966. Han begyndte at brygge Hoegaarden-øl efter traditionelle opskrifter fra middelalderen, som var blevet videregivet gennem generationer af bryggerier siden 1445 e.Kr., indtil de gik tabt under Anden Verdenskrig (1939-1945).

Historien fortæller, at efter denne krigs afslutning døde Hoegaerdens sidste brygger uden en arving, der kunne overtage hans forretning eller endda huske, hvordan han lavede sine berømte øl, før han blev sendt ud for at kæmpe ved fronten . Celis, som havde brygget sit eget øl derhjemme i nogen tid, så muligheden for at genoplive denne gamle tradition og åbnede sit bryggeri i Hoegaarden.

I begyndelsen var Hoegaarden ikke nogen stor succes. De lokale var tøvende over for at prøve en ny type øl, især en ufiltreret øl. Men Celis var fast besluttet på at gøre Hoegaarden berømt og begyndte at rejse rundt i Belgien (og senere Europa) for at promovere sin øl. Det lykkedes ham endda at overbevise Den Europæiske Union om at erklære Hoegaarden for en “autentisk belgisk øl” i 1988. Takket være Celis’ hårde arbejde og engagement er Hoegaarden nu en af de mest populære hvedeøl i verden!

Sådan skænker du en Hoegaarden

Hvis du vil lave Hoegaarden-øl derhjemme, er der et par ting, du skal vide. Først og fremmest er Hoegaarden en ufiltreret hvedeøl, hvilket betyder, at den har gær i flasken og skal have tid til gæring, før den kan drikkes. For at gøre dette skal du hælde halvdelen af din Hoegaarden op i et andet glas (uden at røre ved noget bundfald) og stille det til side i ca. 12 timer, eller indtil alle boblerne er forsvundet fra begge glas (dette kaldes flokkulering). Når dette tidsrum er gået, tager du et glas mere, men lad eventuelle rester, der flyder på toppen, ligge, da de kan indeholde skadelige bakterier, der kan ødelægge din Hoegarrden!